16 лют. 2015 р.

Рекордсмени серед замінників цукру

Ставлення до замінників цукру завжди було неоднозначним. Однак діабетики та люди, які слідкують за своєю фігурою, якщо їм хочеться солодкого, змушені їх уживати. На відміну від натуральної сахарози, замінники цукру засвоюються в організмі не так швидко, не створюють перевантажень для підшлункової залози, у помірних кількостях не призводять до різкого підвищення рівня глюкози в крові, мають низьку калорійність.
Найбільш старим штучним підсолоджувачем вважається сахарин. Ця сполука була вперше отримана в 1900 р., щоб допомогти людям, хворим на діабет, а також поліпшити смак дієтичних продуктів харчування, що призначаються лікарями. Він використовується і в наш час, але більшість фахівців у галузі харчування вважають, що цей замінник цукру може бути шкідливим, оскільки наукові експерименти довели, що він може спричиняти рак у щурів. Однак якщо ви побачите, що в складі продукту є сахарин, то не треба дуже лякатися. Сахарин у 450 разів солодший за сахарозу, тому й порції, у яких його додають, досить малі. 
У зв’язку зі шкідливістю сахарину, у середині ХХ ст. розпочалися пошуки нових замінників цукру. У 1981 р Управління з контролю над якістю харчових продуктів і лікарських засобів США (FDA) схвалило використання аспартаму. Це штучно синтезована сполука з двох природних компонентів — амінокислоти фенілаланіну й аспарагінової кислоти. Аспартам фактично не містить калорій і в 180 разів солодший за цукор.
Завдяки натуральним складовим і чудовому смаку аспартам відразу ж набув величезної популярності. Але задовго до того, як FDA схвалило використання аспартаму, було порушене питання про шкоду замінників цукру. Фахівцям уже давно було відомо, що вживання аспартаму може бути небезпечним для людей з фенілкетонурією — нездатністю організму засвоювати фенілаланін. Усі продукти, що містять аспартам, повинні бути промарковані для людей з фенілкетонурією. Найбільшу увагу привернув такий факт: окремі споживачі скаржилися на те, що після прийому цього препарату в них виникав головний біль. Існує поширене думка, що аспартам допомагає схуднути, оскільки ця сполука містить 0 калорій. Проте насправді ефект може бути абсолютно протилежним: дослідження показали, що аспартам підвищує апетит. В організмі аспартам розпадається на метанол і дві амінокислоти — аспарагінову і фенілаланін. Останній компонент здатний несприятливо впливати на різні відділи головного мозку, що відповідають за настрій, поведінку, сон і апетит, а також порушити функції нервів і гормональний баланс в організмі. Аспартам повільно, але неухильно руйнує нервові клітини, які, як ми вже знаємо, не мають здатності до регенерації, тобто до відновлення, що може навіть призвести до хвороби Альцгеймера. Крім того, аспартам термічно нестабільний, утрачає солодкість у присутності кислоти. Особливої уваги заслуговує тільки один факт: при нагріванні до +30 °С (наприклад, в жаркий день, при приготуванні їжі) аспартам розкладається з утворенням високотоксичного метанолу, який потім в організмі при окисненні в печінці перетвориться в канцероген формальдегід. Таким чином, аспартам є потенційним канцерогеном і алергеном, пригнічує нервову систему. Він категорично заборонений у дитячому раціоні. У ході численних незалежних експериментів удалося встановити, що тривале використання аспартаму може спричиняти головний біль, шум у вухах, алергію, депресію, безсоння. Також аспартам призводить до того, що рівень цукру в крові стає неконтрольованим, тому він вкрай небезпечний для діабетиків.
Найбільш уживаним замінником цукру є сукралоза. Вона в 600 разів солодша за цукор, виробляється в кілька етапів, перший з яких починається з перетворення звичайного цукру. Сукралоза схвалена для використання її в багатьох продуктах, включаючи випічку, суміші для випічки, неалкогольні напої, жувальну гумку, десерти, фруктові соки, кондитерські вироби і сиропи. Ви можете додавати сукралозу в процесі приготування їжі або безпосередньо в саму страву. FDA вивчило більше 100 досліджень за участю тварин і людей і зробило висновок, що сукралоза не шкідлива.
Фахівці рекомендують застосовувати штучні підсолоджувачі в помірних кількостях. З практичної точки зору замінники цукру є корисними для дотримання дієти, однак вони можуть спричиняти і шкідливий вплив, особливо у випадку зловживання. Не забувайте про те, що їх додають в різні продукти, такі як фруктові йогурти, спортивне харчування, енергетичні батончики, багато які напої і більшість низькокалорійних та низьковуглеводних продуктів, так що ви можете спожити цукрозамінників більше, ніж потрібно. Контролюйте продукцію, яку ви споживаєте, не лінуйтеся читати інформацію про склад продуктів на етикетках.

Немає коментарів:

Дописати коментар