17 бер. 2015 р.

Хiмiя шоколаду

                                      
    Всі ми любимо шоколад:чорний, молочний, з горіхами та інші види. Сьогодні ми розглянемо, з якої причини шоколад вважають афродизіаком і чи так це насправді, а також чому він отруйний для собак та кішок.


Шоколад як афродизіак
        Шоколад здобував репутацію потужного афродизіаку протягом довгих років. Психіатр Колумбійського університету доктор Майкл Льєбовіц у 1983 р. написав книгу під назвою «Хімія кохання», у якій він підкреслив, що шоколад має властивості афродизіаку, і пов’язав це з тим, що в шоколаді наявний фенілетиламін.
Ця речовина виробляється в мозку, а також у відносно високих концентраціях міститься в шоколаді (0,4–6,6 мкг/г). У головному мозку він виконує функцію стимулятора, підсилює вплив допаміну призводить до підвищення настрою і появи почуття вдоволеності. Було висловлено думку, що фенілетиламін може впливати на мозок як афродизіак, оскільки в значних концентраціях присутній у шоколаді. Однак це не так. При пероральному потраплянні в організм фенілетиламін під дією фермента моноаміноксидази (окиснює первинні аміни) руйнується. Це означає, що дуже мало фенілетиламіну залишається в неокисненій формі, отже, вірогідність того, що він може діяти як афродизіак, дуже мала. 
Окрім фенілетиламіну подібний ефект може проявляти триптофан. Це незамінна амінокислота для людей, яку наш організм не виробляє, а отримує лише з їжі. Теобромін відіграє важливу роль у синтезі серотоніна, наявність якого відповідає за відчуття благополуччя. Однак його частка при потраплянні в організм така ж сама, як і у фенілетиламіну. Так що схоже, що шоколад може приносити людям відчуття щастя лише через ефект плацебо, а не через вплив хімічних речовин.
Теобромін і токсичність
        Теобромін це ще одна хімічно активна сполука, яка міститься в шоколаді. Він схожий за структурою та властивостями на кофеїн. На людський організм теобромін впливає приблизно так само, як і кофеїн: блокує аденозинові рецептори в мозку, унаслідок чого знижується сонливість. 100 г молочного шоколаду містить близько 200 мг цієї речовини, причому концентрація тим більша, чим темніший шоколад.
         Саме теобромін обумовлює шкідливість шоколаду. Це не повинно бути для вас причиною для тривоги, адже багато речовин, які ми вживаємо, є шкідливими у великих кількостях, але цілком безпечними в невеликих дозах. Середня летальна доза теоброміну становить приблизно 1000 мг на кілограм ваги тіла. Таким чином, для середньостатистичної людини вагою, скажімо, 70 кг, потрібно вжити 70 г теоброміну. Якщо ж підрахувати, скільки треба зїсти шоколаду, то вийде 35 кг. Ми сумніваємось, що хтось наважиться зїсти таку порцію за один прийом їжі, тому немає сенсу хвилюватись про негативний вплив шоколаду на ваше здоровя. Не треба боятись, їжте шоколад, якщо у вас є таке бажання. А от своїх домашніх улюбленців намагайтеся обмежити у вживанні шоколаду. Адже для собак та кішок він більш шкідливий. Летальна доза становить 300 мг на кілограм ваги; так невеликій собаці вагою 10 кг необхідно було б спожити 3 г теоброміну, що міститься в 1,5 кг молочного шоколаду. Це, як і раніше, досить значна цифра, але треба пам’ятати, що в чорному шоколаді концентрація теоброміну може досягати 600 мг на 100 г, і в такому випадку летальною дозою буде приблизно 500 г шоколаду. При цьому якщо тварина зїсть порцію 200–300 г шоколаду, то це може привести до отруєння. Проявляти себе як афродизіак в організмі тварини шоколад скоріше за все також не буде.

         Так що бережіть своїх улюбленців від зловживання цим харчовим продуктом, самі теж не зловживайте чорним шоколадом та будьте здорові!

Немає коментарів:

Дописати коментар