17 лют. 2017 р.

Ендемічні хвороби

         Ендемічна хвороба — характерне захворювання для певної місцевості. Пов’язане із різкою нестачею чи надлишком вмісту будь-якого хімічного елемента в середовищі. Хвороби рослин, тварин і людини. Найбільш поширені елементи, нестача або надлишок яких спричиняють ендемічні хвороби,–– Флуор та Йод.

          При систематичному використанні питної води, що містить надлишкові кількості Флуору, серед населення розвивається ендемічний флюороз. Спостерігається характерне враженні зубів (крапчастість емалі), порушення процесів окостеніння скелета, виснаження організму.

Флюороз зубів проявляється у вигляді непрозорих крейдоподібних смужок чи цяток. При розвитку захворювання флюорозні плями збільшуються, з’являється пігментація емалі темно-жовтого або коричневого кольору, наступають незворотні його зміни.
           Якщо надлишкові кількості Флуору в питній воді спричиняють ендемічний флюороз, то дефіцит цього мікроелемента (менше 0,5 мг/л) у поєднанні з іншими чинниками (нераціональне харчування, несприятливі умови працю та побуту) викликає карієс зубів. Карієс зубів спричиняє розвиток інших захворювань порожнини рота (тонзиліту, ревматоїдного стану), порушення процесу травлення та ін.
          Біологічна роль Йоду пов’язана з його участю в утворенні гормонів  щитоподібної залози –– трийодтироніну і тироксину. Йод –– єдиний з відомих на сьогодні мікроелементів, що беруть участь у біосинтезі гормонів. До 90 % органічного Йоду, що циркулює в крові, припадає на частку тироксину.
         Недостатність Йоду в людини призводить до розвитку ендемічного зобу, що характеризується порушенням синтезу тиреоїдних гормонів і пригніченням функції щитоподібної залози. Це захворювання має типово ендемічний характер і виникає лише в тих місцевостях (біогеохімічних провінціях), де вміст Йоду в ґрунті, воді та харчових продуктах помітно знижений.
Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар